Als u regelmatig iets in te lijsten heeft en daarbij
gebruik maakt van een passe-partout, dan loont het de moeite
om een passe-partoutsnijder aan te schaffen. U kunt al vanaf
tien stuks per jaar goedkoper uit zijn door het zelf te
doen.
Tekst: Rob Wijnands
Voor het snijden van een passe-partout heeft u een vlakke
tafel met een snij-onderlegger, een stevige liniaal en een
passe-partoutsnijder nodig. Werk op een hoge tafel. Gebukt
staan is niet alleen slecht voor uw rug, maar bovendien kunt
u het mes niet optimaal bedienen in een gebogen houding.
Ondergrond
Een passe-partoutsnijder gaat aan de onderzijde een stukje
door het karton heen. U moet dus uw tafelblad beschermen.
Gebruik als ondergrond om op te snijden geen snijmat! Zo'n
mat is ongeschikt voor het snijden met een schuin mes. U
snijdt als het ware V-groeven in de snijmat en daardoor is
deze binnen korte tijd helemaal aan flarden gesneden. Gebruik
als ondergrond een plaat karton, dat geeft het beste
resultaat.
Liniaal
Let bij uw aankoop op verschillen in uitvoering van de
liniaal. Er zijn goede en heel goede linialen. De heel goede
geven een nog beter resultaat. Bijna alle
passe-partoutlinialen zijn gemaakt van aluminium. De liniaal
heeft drie functies:
Een snijliniaal moet aan de onderzijde antisliprubber hebben.
Bij het snijden van een passe-partout moet de liniaal stabiel
blijven liggen. Let bij het kiezen van een snijder ook op de
beschikbare liniaallengte. Van een liniaal van zestig
centimeter kunt u niet de hele lengte gebruiken. Aan het
begin en het eind mist u een stukje liniaal, omdat de snijder
er anders uitschiet.
Passe-partoutsnijder
De snijders die met liniaal worden geleverd (Maped of Logan)
hebben nokjes of profieltjes waarmee ze in een groef van de
liniaal schuiven. Dat zorgt voor een goede geleiding en
daarmee is de kans van scheef snijden of verschuiven klein.
De snijders die los tegen de liniaal moeten worden aangedrukt
(Olfa of Dexter), vergen meer kracht en controle bij het
snijden.
Aan de slag: stap 1
Bepaal de afmeting van uw passe-partoutkarton. Vraag uw
winkelier naar de beschikbare kartonmaten.
Stap 2
Teken de gewenste afmeting van de uitsnede aan de achterkant
van het passe-partoutkarton af. Teken en snij nooit aan de
voorkant, want passe-partoutkarton is zeer kwetsbaar. Gegumde
potloodlijnen en schuivende snijders blijven onherroepelijk
zichtbaar! Zorg bij het bepalen van de uitsnede dat het
karton minimaal vijf millimeter over de rand van de tekening
valt. De onderste rand van het passe-partoutkarton hoort
breder te zijn dan de bovenste. Dat heeft te maken met
gezichtsbedrog. Op de een of andere manier wenst het
menselijk oog de onderste rand wat breder. Als u beide randen
even breed maakt, lijkt de onderste rand vreemd genoeg te
smal.
Stap 3
Leg de liniaal volgens de gebruiksaanwijzing op de getekende
lijn. Plaats de passe-partoutsnijder in de groef van de
liniaal en maak de eerste snede. Snij naar u toe of van u af,
afhankelijk van het soort snijder dat u gebruikt. Nooit
horizontaal voor u langs. U heeft zo geen controle over de
kracht die u uitoefent. Snij gelijkmatig naar de overkant.
Zolang u de liniaal niet verschuift, kunt u net zo vaak
snijden als u wilt. Telkens een beetje dieper totdat u door
het karton heen bent. Als de eerste snede is gelukt, draait u
het karton een kwartslag en herhaalt u het snijden. Na drie
keer draaien moet het gelukt zijn. Uw zelfgemaakte
passe-partout is klaar!
1- Druk de liniaal stevig aan met de ene
hand en schuif met mes in een vloeiende beweging langs de
liniaal.
2 - Meet nauwkeurig en laat de
hulplijnen in de hoeken wat verder
doorlopen.
3 -Detailopname van een Maped snijder
die met nokjes in de liniaal schuift.
4 -De Olfa passe partoutsnijder moet je
tegen de liniaal aandrukken.
Dit mes heeft de bijzondere eigenschap dat het twee kanten
op kan snijden. Daarom ook zeer geschikt voor
linkshandigen.
5 - Een gesneden passe partout. Merk op
dat de onderste rand wat breder is dan de
bovenste.
6 -Bij een goed passe partout is exact tot in
de hoek gesneden.
(dit artikel is overgenomen uit 4art inspiration magazine najaar 2011)