Wat zijn glazuren?
Glazuren zijn dunne glasachtige lagen die aangebracht worden op gebakken materialen om deze te beschermen, versieren of verbeteren. Door het glazuren wordt aardewerk ook minder poreus, waardoor het geschikt wordt voor het bewaren van vloeistof.
Glazuren die in de kunstnijverheidsindustrie worden gebruikt door pottenbakkers, kunstenaars en b.v. kleine tegelfabriekjes, worden samengesteld uit pigmenten en andere stoffen om bepaalde effecten te bereiken zoals b.v. raku- en craquele-effecten.
Bij Deva Art Materials verkopen we de glazuren van Botz die voornamelijk bij de lagere temperaturen gestookt worden.
De vloeibare glazuren zijn aardewerk-glazuren met zeer goed strijk- en brandpatroon, goed onderling te mengen met de Engobe en de Unidekor.
De Engobes zijn er in 16 stralende kleuren, op iedere drogingtoestand van de klei alsmede op gebakken producten aan te brengen. Ze hebben een eenvoudige toepassing.
Daarnaast completeren we het Deva assortiment met 24 vloeibare decorkleuren voor opglazuur-, onderglazuur- en majolicatechniek, zeer goed combineerbaar met alle Botz producten.
grofweg 3 temperatuurgebieden
We onderscheiden 3 temperatuurgebieden die te maken hebben met het moment waarop glazuur smelt en stolt. Niet geheel toevallig houden die verband met de temperatuur waarop ook de onderliggende scherf al dan niet vervormt.
Temperatuurgebied 950°-1050°
Aardewerk- en rakuglazuren over aardewerkklei, vaak geel-of roodbakkend, neemt water op en vervormt boven1100°. Deze klei wordt vooral gevonden in Nederland, Deltagebieden en Australie.
Temperatuurgebied 1140°-1280°
Steengoedglazuren over steengoedklei, een klei die dichtsintert en daardoor waterdicht is, in vele kleuren verkrijgbaar. Deze klei komt overal vandaan, maar vooral uit Engeland, Duitsland, de Verenigde Staten en Frankrijk
Temperatuurgebied 1220°-1300°
Steengoed- en porseleinglazuren over porselein. Porselein is een primaire zuivere witte klei die verglaast en daardoor waterdicht is. Ook met kleurtoevoegingen te koop. Vervormt boven de 1300°. Deze klei komt voornamelijk uit Azie en Japan, ook enkele vindplaatsen in Europa (welke meestal van mindere kwaliteit zijn).